Pe 21 iunie s-a sarbatorit Ziua Internationala Yoga. Pentru foarte multi occidentali, pentru romani, deja termenul “yoga” a devenit mai mult decat familiar. Pentru multi yoga este asociata cu o gimnastica/ sport, pentru altii cu o filozofie, iar pentru altii cu ceva la moda — in trend cu vremurile pe care le traim.

 

Intrebarea este: de ce yoga?

Ca si sistem, cu o vechime de peste 7000 de ani, yoga isi pastreza prospetimea si validitatea si astazi — inca de atunci.

 

De ce yoga de-a lungul timpului, dar cu atat mai mult acum, in zilele noastre?

Ceva misterios si inefabil transpare de-a lungul timpului din yoga, iar lumea moderna il percepe ca pe ceva exotic si “cool”. Adevaratele valori — acele valori ce sunt valabile in adevaratul sens dumnezeiesc al cuvantului, rezista probei infailibile a timpului. Adevaratele valori se nasc in timp, uneori se nasc in spatii diferite, iar faptul ca se universalizeaza, ca mai toti afla si stiu despre ele, este un fapt incontestabil al valorii lor, mai ales ca vorbim in cazul yogai despre mileniii, mii de ani.

 

Dar a sti cate ceva despre yoga, chiar teoretic, nu este acelasi lucru cu a o practica — iar a o practica la modul autentic si a obtine rezultate ce constau in efecte si beneficii masurabile este cu mult mai mult decat o teorie.

Cine cunoaste cu adevarat yoga nu mai poate ramane acelasi om, ea te transforma din temelii, iti reda valoarea umana fundamentala de autentica libertate interioara si fericire. Asta spun toti cunoscatorii autentici care au practicat-o.

 

Nu este nimic paranormal in ea, dar senzational este modul cum yoga te reconstruieste ca fiinta umana, cum iti reda stima de sine insati, de apreciere si de traire directa a tuturor realitatilor vietii interioare si exterioare.

 

Yoga isi pune amprenta asupra practicantului in mai toate aspectele vietii sale, incepand de la trup, dieta, sexualitate, vorbire, simtire, emotii, gandire si principii de viata — mai toate directiile in care se desfasoara viata unei fiinte umane este atinsa de yoga.

Nu poti fi doar un yoghin de paturica, de studio, de sala de curs — cum nu poti fi doar un crestin de duminica.

 

Ceea ce este special la yoga este ca explica, la modul stiintific aproape totul, nu este un sistem inchis de dogme si prejudecati infantile, fara ratiune si sens. Yoga are principii morale si etice, pentru cei cu predispozitii catre moralitate, are metode si tehinici pentru cei predispusi mai mult catre actiune si metodism si are pricipii filozofice si metafizice pentru cei care abordeaza mai mult partea filozofica a vietii.

Yoga are poezie si ritm, fiind potrivita pentru cei cu inclinatii artistice. Yoga ne explica legile pe care se bazeaza intreaga existenta, satisfacand astfel si spiritele mai stiintifice. Yoga are de toate pentru toti, este imposibil sa nu te regasesti intr-o ramura sau alta a sistemului yoga, mai ales cel integral, asa cum se practica la cursul nostru.

Foarte putini occidentali cunosc yoga cu adevarat, dar ei sunt suficienti pentru a avea o viziune pertinenta asupra ei.

Au vorbit despre ea — despre yoga — despre principiile si filozofia ei, romani de seama: Mihail Eminescu, Constantin Brancusi si Mircea Eliade. Transpare cunoasterea lor profunda despre yoga in multe din operele lor, mai toate recunoscute la nivel mondial.

Iata ca nici pe teritoriul Romaniei, yoga nu este straina, ea este cumva la ea acasa, de aici au plecat practicanti yoghini care au infiintat zeci de scoli de yoga in mai toate tarile civilizate ale lumii, acest fapt spune multe despre valoarea si consistenta sistemului yoga si despre valoarea sistemului de yoga integrala ce se practica la acest curs pe care noi il oferim.

Ceea ce este din nou exceptional la yoga — este flexibilitatea si multiplicitatea ei, care se rasfrange asupra fiintei umane prin metode de flexibilitate si flexibilizare a trupului, a energiei noastre, a mintii, a gandirii si constiintei.

 

Yoga are capacitatea de a se adapta fiecarei epoci.

Se adapteaza omului modern, deoarece ea trateaza aceleasi subiecte universal valabile oricaror timpuri si spatii geografice.

Yoga ofera raspunsuri intelepte si solutii viabile la intrebarile si problemele fundamentale ale vietii oricarei fiinte umane:

  • Care este locul nostru in univers?
  • De ce suntem si traim?
  • Care este scopul existentei noastre?
  • Cum ne putem gasi si mentine adevarata pace si fericire lautrica?

 

Prin aceste intrebari — yoga ofera raspunsuri si solutii din care transpare incredibila ei profunzime. Dar viteza din ce in ce mai mare, caracteristica vietii omului modern, face uneori sa scape esenta acestor adevaruri ascunse.

 

Desi statistic vobind sunt foarte multe persone pe glob care practica yoga, intr-o forma sau alta, sunt foarte putini cei care o inteleg cu adevarat. Ea este practicata schimonosit in tot feluri de sali de fittnes, studiouri si sali de gimnastica, dar in putine dintre ele se abordeaza, se explica si se practica aspectele profund transformatoare ale yogai.

Putini sunt cei care o pot aplica si explica pe mai toate aspectele, etapele si nivelurile ei. Daca o practici superficial, este ca si cum ai manca doar coaja unui mar, dar fara a-i manca pulpa cea savuroasa.

 

Dar chiar si asa putin practicata, yoga daruieste omului modern, o anumita savoare pe care el o resimte, ca pe o stare de bine, de pace, de centrare, de relaxare si de bucurie de a trai.

Nu putem decat sa ne imaginam ceea ce ne-ar putea darui yoga aplicata intr-un mod mai profund.

 

Yoga ne restructureaza si reconfigureaza de la interior catre exterior.

Yoga ne pune inainte de toate in ordine interiorul nostru, redandu-ne adevaratele valori si sensuri profunde ale vietii, care apoi se rasfrang si asupra tuturor aspectelor exterioare ale vietii noastre, asupra celorlalti, a mediului inconjurator apropiat sau indepartat.

Yoga ne daruieste reconectarea noastra profunda cu noi insine si cu intreg universul — cu viata. Ne daruieste metode si cai prin care putem intelege corect ceea ce se petrece in si cu noi. Iar de la o intelegere corecta, avem baza de a gasi solutii potrivite, pentru a ne rezolva problemele si situatiile intr-un mod eficient — yoga fiind mult mai mult decat generoasa in acest sens.

 

Yoga este foarte mult cunoscuta dar foarte putin inteleasa.

O intelegere corecta este data in primul rand de practica profunda ce cuprinde toate nivelele pe care yoga le ofera. Cu cat abordam aspecte mai inalte si profunde ale yogai cu atat o vom intelege mai bine. Metodele oferite de yoga pot fi aplicate si aplicabile oricarei tipologii de fiinte umane, oricarui mediu social si existential.

La cursul nostru de yoga studiem si practicam: hatha yoga, matra yoga, jnana yoga, karma yoga si tantra yoga.

Hatha Yoga

Ha-tha Yoga este yoga armonizarii energiilor Yin – Ha si Yang – Tha ale fiintei prin asa-numitele “asane” posturi corporale si tehnici de respiratie “pranayama”.

Mantra yoga

Mantra Yoga este yoga ce-ti permite expansionarea si depasirea limitelor contiintei, printr-un sunet specific “mantra”.

Jnana Yoga

Jnana Yoga iti permite trezirea si dezvoltatea mentalului superior ce conduce catre intelegerea si cunoasterea profunda a realitatii ultime.

Karma Yoga

Karma yoga este yoga daruirii fata de ceilalti prin actiuni dezinteresate si profund benefice.

Tantra yoga

Tantra Yoga ne ajuta sa trezim toate energiile latente ale fiintei pentru a trai in felul acesta cu intensitate maxima fiecare clipa a vietii cu o constiinta deplina.

 

In urmatoarele articole vom detalia fiecare ramura a yogai pentru a iti oferi o imagine cat mai completa despre ce este yoga cu adevarat.

 

 

Te invitam sa te inscrii la cursul nostru de yoga ce va incepe din luna Septembrie 2019 in Roman jud. Neamt.

Iti oferim cadou prima luna de curs, pentru a putea testa si vedea daca yoga este pentru tine.

Pentru mai multe informatii ne poti suna la 0745 153 738, sau ne poti scrie un email pe contact@yogaroman.ro

Pin It on Pinterest

Share This